Reklama
Składniki:

Ciasto:
70 dag mąki (5 szklanek),
3 żółtka gotowane,
1 całe jajko surowe,
30 dag margaryny,
2 łyżki smalcu,
15 dag cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka śmietany.

Reklama

Orzechy:
30dag orzechów włoskich,
10 dag masła,
12 dag cukru,
2 łyżki miodu (może być sztuczny).

Jabłka:
1 kg jabłek ,
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
galaretka cytrynowa.

Masa cytrynowa:
2 całe jajka,
szklanka cukru,
kostka masła,
1 cytryna.

Przygotowanie:
Reklama

Ciasto: Mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem, wysiekać z margaryną i smalcem, dodać przetarte przez sito żółtka, surowe jajo i śmietanę. Zgnieść ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części. Upiec dwa placki same, a trzeci z orzechami. Orzechy: Orzechy posiekać dość grubo. Do rondla dać masło, cukier i miód, zagotować i wsypać orzechy. Smażyć na gęstą masę, żeby nie ściemniały. Trochę wystudzić i położyć na surowym cieście. Upiec ciasto razem z orzechami. Przekładać jabłkami i masą cytrynową. Jabłka: Jabłka zetrzec na tarce i zagotować z wodą , cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać galaretkę do gorących jabłek - wymieszać i lekko przestudzić. Ciepłe położyć na placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę cytrynową i na wierzch położyć placek z orzechami. Masa cytrynowa: 2 całe jaja ubić na parze z 1 szklanką cukru. Utrzeć z kostką margaryny i wsypać 1 cytrynę (obrać ze skórki i zetrzeć na tarce).

Reklama
Reklama
Reklama