Reklama
Składniki:

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
8 dag masła,
8 łyżek cukru,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Masa:
2 szklanki mleka,
1 szklanka ryżu,
1 szklanka cukru,
50 dag białego półtustego sera,
4 jajka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 krople aromatu cytrynowego,
szczypta soli.
I:
4 łyżki dżemu morelowego,
1 puszka zagęszczonego mleka,
tłuszcz do smarowania formy.

Reklama
Przygotowanie:

Z mąki, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częsci. Do jedne z nich dodać kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Ciasto włożyć do lodówki. Ugotować ryż na mleku z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Utrzeć żółtka z cukrem i aromatem. Z białek ubić pianę. Dodać. Zmielić ser. Dodać. Wsypać budyń. Całość dokładnie wymieszać z ryżem. Przez trzy godziny gotować mleko w puszce. Blaszę wypełnić jedną częścią ciasta. Posmarować dżemem. Następnie ułożyć połowę masy serowej. Położyć ciemne ciasto, potem mleko z puszki, resztę masy serowej i jasne ciasto. Piec w temp. 190 st. C przez 90 minut.

Reklama
Reklama
Reklama