Reklama
Składniki:

- kostka margaryny
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 50 dag mąki
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama

Masa I:
- 50 dag mrożonych truskawek
- szklanka soku truskawkowego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- kieliszek nalewki truskawkowej

Masa II:
- kieliszek koniaku
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

1. Margarynę utrzyj z 2 rodzajami cukru, ucierając wbijaj po jajku. Masę wymieszaj z mąka i proszkiem do pieczenia. Rozsmaruj w tortownicy. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C. Ostudź, rozetnij na 2 placki.

Reklama

2. Truskawki zagotuj w soku z cukrem. Rozpuść w tym żelatynę. Schłodź, wymieszaj z nalewką. Rozsmaruj na spodnim placku. Na to wylej śmietankę ubitą z cukrem, wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w koniaku. Przykryj 2 plackiem. Schłodź.

Reklama
Reklama
Reklama