Reklama
Składniki:

- 30 dag orzechów włoskich
- 5 jajek
- 25 dag cukru
- 2 łyżki rumu
- 7 dag mąki
- po 2 łyżki ciemnego kakao i masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej i tarta bułka do formy
- polewa czekoladowa
- 2 łyżki orzechów pistacjowych

Reklama
Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rumrm na puszystą masę, białka ubić na sztywno. 25 dag orzechów włoskich drobno posiekać lub zemleć, masę żółtkową połączyć z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz z orzechami i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek, ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką podłużnej, wąskiej formy. Piec ok. 50 minut w 190ºC, przestudzić, wyjąć z foormy. Polać polewą, ozdobić połówkami orzechów włoskich, posypać posiekanymi pistacjami, zastudzić.

Zamiast cukru pudru ddo ciasta można dodać cukier trzcinowy. By się rozpuścił, najlepiej ucierać go z żółtkami na parze.

Reklama

Źródło: Przyjaciółka

Reklama
Reklama
Reklama