Ciasto nocne z truskawkami

Opublikowano: 03.08.2008, 09:35
Reklama
Składniki:
1/2 szklanki oleju,
1szklanka mleka,
1szklanka cukru,
3 jajka,
szczypta soli,
5 dag drożdży,
1/2 kg mąki,
30 dag truskawek.
Reklama
Przygotowanie:
Rozczyn przygotowujemy wieczorem. Rozkruszone drożdże wkładamy do dużej miski. Dodajemy olej, mleko, wsypujemy cukier, szczyptę soli, wbijamy jaja. Nie mieszamy. Miskę ze składnikami przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą (ciasto nie odstaje od ręki, jak typowe drożdżowe, tylko jest klejące), wlewamy do formy średnicy 25 cm. Czekamy, aż wyrośnie. Truskawki myjemy, oddzielamy szypułki, owoce kroimy na pół, wykładamy. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy godzinę w 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama