Składniki:
25 dag mąki,
25 dag mielonych migdałów,
pół kostki zimnego masła,
20 dag cukru,
cukier waniliowy,
2 jajka.
Nadzienie:
50 dag malin,
45 dag konfitury z malin,
szklanka śmietanki,
5 dag cukru pudru,
czubata łyżeczka żelatyny.
Przygotowanie:
Mąkę, migdały, zimny tłuszcz pokrojony na kawałki, cukier, cukier waniliowy i jaja zagnieść, podzielić ciasto na trzy części i włożyć na godzinę do lodówki. Z ciasta uformować 3 placki o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 min na złotobrązowy kolor.Maliny przebrać i umyć. Zagrzać konfiturę, posmarować nią dwa z upieczonych placków i ułożyć na nich 3/4 malin. Krążki z malinami ułożyć jeden na drugim i przykryć trzecim plackiem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać usztywniacz do śmietany lub rozpuszczoną żelatynę. Posmarować bitą śmietaną górny krążek i udekorować malinami.