Reklama
Składniki:

- ok. 40 dag marchewki
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- 150 ml oleju
- 25 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- pół cytryny
- tłuszcz i tarta bułka do formy

Reklama
Przygotowanie:

Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub rozdrobnić za pomocą miksera). Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, miksować, aż składniki dokładnie się połączą. Dodać mąkę przesianą z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz szczyptę soli i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, połączyć z marchewką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200ºC.

Reklama

Część mąki (5-10 dag) można zastąpić mielonymi orzechami (najlepiej laskowymi lub migdałami). Ich dodatek sprawi, że ciasto nabierze lżejszej konsystencji i ciekawego smaku.

Reklama
Reklama
Reklama