Reklama

Ciasto kruche przygotowywane na bazie świeżego masła i żółtek ma zwartą konsystencję i niepowtarzalny aromat. Z dodatkiem wiśni, owoców jagodowych, takich jak maliny czy jagody zyskuje na smaku. Kremowe wykończenie na bazie białek lub budyniu urozmaici każdy wypiek. Sprawdź nasze przepisy na kruche ciasto!

Ciasto kruche z wiśniami: przepis

Oto składniki na ciasto kruche z wiśniami:

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g wiśni

Jak zrobić ciasto kruche z wiśniami?

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze ucieramy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej kuli. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ścieramy na tarce i układamy na blasze. Układamy wydrylowane wcześniej wiśnie. Ścieramy kolejną porcję ciasta kruchego na wierzch. Pieczemy przez 40 minut. Tak upieczone ciasto możemy podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Ciasto kruche z malinami: przepis

Oto składniki na ciasto kruche z malinami:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • dżem malinowy

Jak zrobić ciasto kruche z malinami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i ekstraktem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dosypujemy mąkę partiami. Tworzymy zwartą kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Ścieramy na tarce i układamy jedną część ciasta kruchego na blachę następnie smarujemy grubą warstwą dżemu malinowego. Posypujemy pozostałą częścią ciasta i pieczemy przez 40 minut. Tak upieczone ciasto z malinami idealnie smakuje posypane cukrem pudrem.

Ciasto kruche z budyniem: przepis

Oto składniki na ciasto kruche z budyniem:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 300 ml mleka
  • pół szklanki śmietany
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto kruche z budyniem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę nacieramy tłuszczem i lekko oprószamy mąką. Masło ucieramy w mikserze z jajkami i cukrem na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i tworzymy zwartą masę. Odkładamy do lodówki do schłodzenia. Mleko gotujemy w rondelku i powoli dolewamy ekstrakt waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ścieramy na tarce kruche ciasto i układamy na blasze. Na wierzch przelewamy przestudzony budyń i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto z budyniem idealnie smakuje z owocami oraz czekoladą.

Sprawdź inne przepisy na desery

Reklama
Reklama
Reklama