Reklama
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 6 białek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki

Krem:

  • 400 g gęstego mleka kokosowego
  • ok. 15 dag gęstego serka kanapkowego (np. philadelphia)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ciasto kokosowe na biszkopcie!

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Ubijając na małych obrotach, wsyp cukier i cukier waniliowy.
  3. Po 30 sekundach przesiej do piany mąkę.
  4. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Foremkę o boku 20 cm nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto.
  6. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Ostudź.
  7. Za pomocą trzepaczki rózgowej połącz mleko z serkiem, cukrem pudrem i likierem.
  8. Żelatynę namocz w wodzie i rozpuść na parze.
  9. Gdy przestygnie, połącz z 3 łyżkami masy.
  10. Dodaj do reszty masy. Wsyp wiórki.
  11. Krem kokosowy wstaw do lodówki na kilka minut.
  12. Gęstniejący rozłóż na cieście, posyp wiórkami i znów wstaw na 2 godziny do lodówki.
  13. Przed podaniem pokrój na kawałki.
Reklama

Zobacz też nasze przepisy z truskawkami:

Truskawki w czekoladzie - przepis
Czekoladowy tort z truskawkami - przepis
Rolada z truskawkami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama