Reklama
Składniki:

30 dag mrożonego ciasta francuskiego,
5 dag orzeszków pinii,
30 dag tłustego twarogu,
5 dag startego parmezanu,
10 dag śmietany,
biały pieprz,
1 pęczek mieszanych ziół (koperek, pietruszka, estragon, szałwia),
1 ząbek czosnku,
sól,
15 dag gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plastry,
1 żółtko do smarowania ciasta.

Reklama
Przygotowanie:

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia. Po czym posiekać. Rozetrzeć z serami, śmietaną i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Posiekać zioła. Czosnek pokroić, posolić i wycisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami. Płaty rozmrożonego ciasta ułożyć na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Rozwałkować i wyciąć prostokąty 25 x 20 cm. Z węższego brzegu odciąć paski szerokości 3 cm i odłożyć na bok. Na cieście położć plastry szynki. Posypać ziołami i startym serem. Brzegi zwilżyć mokrym pędzlem. Zrolować wzdłuż dłuższego brzegu i zlepić na końcach. Blaszkę opłukać zimną wodą. Ułożyć ciasto. Resztę pasków ciasta pokroić na pasma i ułożyć na strudlach posmarowanych roztrzepanym żółtkiem. Piec godzinę.

Reklama
Reklama
Reklama