Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga dużo pracy, ale po upieczeniu będzie świeże nawet przez tydzień.
Opublikowano: 24.08.2016, 07:03
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag świeżych drożdży
- 10 dag cukru
- szklanka mleka
- 7 dag masła
- jajko
- 1,5 kg śliwek węgierek
Reklama
Na kruszonkę:
- 15 dag maki
- 6 dag cukru
- 10 dag masła
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki.
- Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans, żeby zaczął pracować.
- Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.
- Wyrób ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Powinno podwoić swoją objętość.
- Na kruszonkę połącz wszystkie podane składniki i wstaw do lodówki.
- Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozłóż śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki ułóż na wierzchu ciasta.
- Posyp cukrem, a następnie słodką kruszonką.
- Piecz 40 minut w 180 stopniach C.
- Na koniec sprawdź patyczkiem, czy wewnątrz nie powstał zakalec.
Reklama
Zobacz też przepisy na inne ciasta z owocami:
Sprawdzone przepisy na ciasto z gruszkami
Pomysły na szarlotkę bez pieczenia
Reklama
Reklama
Reklama