Reklama
Składniki:

- 3 dag drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- żółtko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania

Reklama
Przygotowanie:

1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać resztę letniego mleka, wymiesza. Masło stopić i odstawić.

3. Drożdże, mąkę i jajka połączyć i wyrobić na gładką masę. Na koniec dodać masło, wyrobić. Ciasto odstawić
w ciepłe miejsce, by podwoiło objętości.

4. Śliwki umyć, podzielić na pół, wypestkować.

Reklama

5. Kawałek ciasta odłożyć na splecenie warkocza, resztę przełożyć do natłuszczonej foremki. Ułożyć śliwki, lekko wcisnąć. Z odłożonego kawałka ciasta uformować dwa ruloniki, zapleść i położyć na wierzchu wypieku. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Odstawić na 20 minut. Piec około godziny w temp. 180 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama