Reklama
Ilość kalorii: 240
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 10 dag masła
  • ok. 20 dag suszonych i kandyzowanych owoców, np. moreli, fig
Reklama

Na kruszonkę:

  • 10 dag mąki
  • po 5 dag masła i cukru
Przygotowanie:
Reklama
  1. Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, odstaw.
  2. Żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki, wyrób.
  3. Masło rozpuść z cukrem, przestudź, dodaj do ciasta. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wrób bakalie. Ciasto przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Ciasto ponownie wyrób, napełnij nim podłużną formę, odstaw do wyrośnięcia. Posyp kruszonką, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama