Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (12 dag)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- 6 łyżek oleju
- 20 dag czarnych jagód lub borówek amerykańskich
- 1 torebka drożdży instant
- sól
Dodatki:
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- waniliowy cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej jogurt i ponownie razem ubij. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami instant i szczyptą soli. Do masy jajeczno-jogurtowej dodawaj po łyżce mąkę i ucieraj. Na koniec wlej olej i starannie zmiksuj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję i ciężko spływającego z łyżki.
2. Podłużną formę (długości 38 cm i pojemności 2 litrów) natłuść i oprósz tartą bułką. Na dno formy wlej połowę ciasta, posyp jagodami. Jagody zalej pozostałym ciastem. Warstwa ciasta w formie nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie było zakalca. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 45 minut. Po wyjęciu z formy posyp ciasto waniliowym cukrem pudrem.