Reklama
Składniki:

1/2 kg mąki pszennej,
2 jajka,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
1 łyżka octu,
1 cukier waniliowy,
1/3 kostki margaryny,
3 szklanki jagód,
3 łyżeczki bułki tartej,
3 łyżki cukru.

Reklama
Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże, dodać margarynę i ocet. Dodać mąkę, jajka, cukier i cukier waniliowy. Ciasto wyrobić ręką. Wstawić na 60 minut do lodówki. Po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wypełnić blaszkę; z drugiej uformować wałeczki i wykleić nimi boki blachy oraz ułożyć na cieście kratkę. Owoce wymieszać z cukrem i bułką tartą. Poukładać w kratkach. Upiec.

Reklama
Reklama
Reklama