Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • pół kilo mąki,
  • 15 dag cukru,
  • kostka drożdży,
  • jajko,
  • 20 dag margaryny,
  • 300 ml mleka.
Reklama

Kruszonka:

  • 10 dag cukru,
  • 2 żółtka,
  • 7 łyżek mąki.

Nadzienie:

  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 słoiczek dżemu jagodowego.
Przygotowanie:
Reklama
  1. Rozrobić drożdże z łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztopić margarynę. Ugotować mleko. Zalać letnim mlekiem i letnim tłuszczem drożdże.
  2. Zmiksować drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Wyrobić ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  3. Z 400 ml mleka ugotować budyń. Jeszcze raz wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na pół. Oderwać mały kawałek na kruszonkę.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć budyń, na budyniu ułożyć dżem. Przełożyć drugim kawałkiem ciasta.
  5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki z kawałkiem ciasta wyrobić. Posypać.
  6. Piec w temp. 120 st. C przez 20 minut, następnie piec w temp. 180 st. C przez godzinę.
Reklama
Reklama
Reklama