Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i dżemem
Ciasto drożdżowe z budyniem i dżemem to klasyczna i niezawodna propozycja na słodki poczęstunek do kawy i herbaty.
Opublikowano: 01.04.2008, 10:46
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- pół kilo mąki,
- 15 dag cukru,
- kostka drożdży,
- jajko,
- 20 dag margaryny,
- 300 ml mleka.
Reklama
Kruszonka:
- 10 dag cukru,
- 2 żółtka,
- 7 łyżek mąki.
Nadzienie:
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 słoiczek dżemu jagodowego.
Przygotowanie:
Reklama
- Rozrobić drożdże z łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztopić margarynę. Ugotować mleko. Zalać letnim mlekiem i letnim tłuszczem drożdże.
- Zmiksować drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Wyrobić ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
- Z 400 ml mleka ugotować budyń. Jeszcze raz wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na pół. Oderwać mały kawałek na kruszonkę.
- Blachę wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć budyń, na budyniu ułożyć dżem. Przełożyć drugim kawałkiem ciasta.
- Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki z kawałkiem ciasta wyrobić. Posypać.
- Piec w temp. 120 st. C przez 20 minut, następnie piec w temp. 180 st. C przez godzinę.
Reklama
Reklama
Reklama