Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 40 ml wiśniówki
  • 50 dag czereśni
Reklama
Przygotowanie:
  1. Czekoladę połam na kawałki. Wrzuć do rondelka, dodaj masło, roztop na małym ogniu, mieszając.
  2. Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Zmiksuj z mąką i wiśniówką. Połącz z przestudzoną czekoladą.
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto połącz z 2/3 czereśni.
  5. Przełóż do prostokątnej formy, piecz ok. 30 min w 200 st. C.
  6. Ciasto czekoladowe udekoruj świeżymi czereśniami i ewentualnie bitą śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama