Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2–3 twarde gruszki
  • migdały w płatkach lub słupkach do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kawałki masła, cukier, kakao i wodę wrzuć do rondelka. Mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Potem gotuj 3 min na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij ją z ognia i przestudź.
  2. Ucierając, wbijaj do niej kolejno żółtka. Masę wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Na końcu delikatnie połącz ją z pianą z białek.
  3. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
  5. Na koniec ciasto czekoladowe posyp migdałami.
Reklama
Reklama
Reklama