Reklama
Ilość kalorii: 8
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • ok. pół szklanki mleka
  • 10 dag dżemu morelowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 kg twardych gruszek
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Reklama
Przygotowanie:
  1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszaj z pianą z białek, a następnie rozsmaruj je na blasze natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Powierzchnię wyrównaj nożem.
  2. Gruszki obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta.
  3. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Ciepłe ciasto czekoladowe posmaruj podgrzanym dżemem morelowym. Ostudź, pokrój na kwadraty.
Reklama
Reklama
Reklama