Ciasto czekoladowe

Składniki:
1 dag miękkiego masła,
2 szklanki cukru pudru,
2 jajka,
2 łyżeczki esencji waniliowej,
1 1/2 szklanki mąki,
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek kakao,
1 szklanka maślanki.
Przygotowanie:
Utrzeć: masło, cukier puder, jajka i esencję waniliową. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. Do masy dodawać mleko i połączone sypkie składniki. Stale ucierać. Podzielić ciasto na cztery części, wyłożyć na natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia tortownice o średnicy 22 cm. Piec dwadzieścia pięć minut. Wyjąć. Ostudzić.
Krem: włożyć czekoladę i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zdjęciu z ognia, dodać cukier puder i śmietanę. Położyć jeden krążek ciasta na ozdobnym talerzu, posmarować dżemem i kremem. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dżemem i kremem. W taki sam sposób przełożyć pozostałe warstwy. Posmarować kremem wierzch i boki.