Reklama
Składniki:

50 dag arbuza,
20 dag biszkoptów,
1 łyżka brandy,
1 łyżka miodu,
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,
2 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru pudru,
sól,
tłuszcz do nasmarowania formy.

Reklama
Przygotowanie:

Miąższ arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki, dodać sok i skórkę z cytryny i 3 łyżki wody. Rozgotować na małym ogniu, stale mieszając. Wlać miód. Wsypać wiórki. Żółtko ubić z cukrem pudrem i przesianą mąką, Z białka i szczypty soli ubić pianę. Ostrożnie połączyć. Formę natłuścić. Wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Skropić brandy. Wyłożyć masę, którą posmarować pianką. Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut.

Reklama
Reklama
Reklama