Ciastka z morelą - przepis

Opublikowano: 17.07.2012, 07:16
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 5 twardych moreli
- 10 dag cukru
- laska wanilii
- 1 jajko
Reklama
Przygotowanie:
- Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź.
- Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj ok. 2–3 min na małym ogniu, osącz.
- Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.
- Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama