Reklama
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 5 twardych moreli
  • 10 dag cukru
  • laska wanilii
  • 1 jajko
Reklama
Przygotowanie:
  1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź.
  2. Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj ok. 2–3 min na małym ogniu, osącz.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.
  4. Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama