Reklama
Składniki:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g)
- 5–6 winnych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 5 dag rodzynek
- 1/2 cytryny
- jajko
- cynamon
- cukier puder do posypania

Reklama
Przygotowanie:

1. Ciasto rozmroź. Lekko rozwałkuj, pokrój na 8 kwadratów równej wielkości.

2. Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z namoczonymi rodzynkami, cukrem i cynamonem.

3. Farsz wykładaj paskami wzdłuż połowy każdego kwadratu ciasta. Krawędzie kwadratów posmaruj białkiem, złóż na pół, zlep, tak by nie wypływał farsz.

4. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch każdego posmaruj żółtkiem, ponacinaj w poprzek kilka razy ostrym nożem.

Reklama

5. Piecz 25–30 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 220 st. C, posyp cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama