Ciastka z figami
Egzotyczna figowa fantazja!

Przygotowanie ok. 60 min * pieczenie 50 min * 1 porcja – ok. 285 kcal
Składniki na 16 porcji:
- po szklance mąki i cukru
- 4 jajka
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- szklanka cukru
- budyń czekoladowy
- łyżka mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- 20 dag suszonych fig
- szkl. soku ananasowego
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj 2 łyżki wrzątku. Cały czas mieszając, wsypuj mąkę połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Wylej ciasto do blachy 25 na 30 cm wyłożonej pergaminem, piecz 50 min w temp. 180 st. C, wyjmij, ostudź, podziel na dwa placki.
3. Figi opłucz, osącz, zalej sokiem, odstaw na godzinę, żeby zmiękły, zmiksuj.
4. Budyń (proszek) wymieszaj z łyżką mąki, ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź.
5. Masło utrzyj z żółtkami, wymieszaj z budyniem, odłóż 3 łyżki kremu, pozostałą masą posmaruj placek, przykryj drugim, wierzch posmaruj odłożonym kremem, udekoruj.