Reklama
Składniki:

dynia,
2 jajka,
szczypta anyżu,
2 łyżki mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
łyżka cukru pudru,
olej do smażenia,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Miąższ dyni oczyścić z pestek, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić. Odsączyć. Dodać do mleka. Wsypać anyż. Przyprawić do smaku. Zmiksować. Oddzielić żółtka od białek. Z białek i cukru ubić pianę. Wlać żółtka. Ostrożnie wymieszać. Dodać do zmiksowanego miąższu. Wsypać makę. Wymieszać. Ma powstać jednolita masa. Rozgrzać olej. Wlewać po łyżce ciasta. Usmażyć z obu stron. Odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama