Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek płatków migdałowych
Reklama

Masa:

  • 6 łyżek cukru
  • 2 obrane i drobno pokrojone pomarańcze
  • 20 dag gęstego serka śmietankowego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 25 dag truskawek
Przygotowanie:
Reklama
  1. Miękkie masło utrzeć na puch lub zmiksować. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami ciasta – jajkami, cukrem, mąką oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem ew. papierem do pieczenia, narysować na niej 8 kółek o średnicy 8 centymetrów. Wypełnić je przygotowanym ciastem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie zdjąć z pergaminu, tak by ciastka nie popękały.
  3. Przygotować masę do przełożenia ciasteczek: cukier wsypać do garnka, wymieszać dokładnie z pokrojonymi na małe kawałki pomarańczami. Mieszając co jakiś czas udusić na małym ogniu na bardzo gęsty dżem. Uważać, aby dżem się nie przypalił. Gotowy ostudzić, a następnie połączyć z gęstym serkiem śmietankowym (np. kanapkowym) oraz jogurtem naturalnym.
  4. Truskawki opłukać, osączyć na sicie. Cztery truskawki odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Wszystkie ciasteczka posmarować przygotowanym kremem. Połowę ciasteczek posypać pokrojonymi truskawkami, przykryć resztą ciasteczek z kremem. Odłożone do dekoracji truskawki pokroić w plasterki. Ozdobić nimi wierzch ciasteczek.
Reklama
Reklama
Reklama