Reklama
Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki margaryny (lub masła)
- 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- sok z jednej pomarańczy

Reklama
Przygotowanie:

Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj widelcem z margaryną. Dodaj skórkę pomarańczową i tyle mleka, żeby powstało miękkie ciasto. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość pół cala (1,25 cm). Wytnij foremką ciastka. Ułóż na papierze do pieczenia. Zanurz małe bryłki (kostki) cukru w soku pomarańczowym. Kładź po kostce na każdym ciasteczku i wciśnij. Piecz w gorącym piekarniku, w temperaturze 210°C), przez 10 do 15 minut. Doskonale smakują z dżemem śliwkowym.

Reklama
Reklama
Reklama