Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 180 g zimnego masła,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
  • 1 szklanka cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (+ dodatkowo do posypania ciastek),
  • skórka starta z cytryny,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 żółtka,
  • dżem malinowy do przełożenia ciasteczek.
Reklama
Przygotowanie:

Ciasteczka na walentynki, spakowane w ozdobne pudełko, to idealny prezent na walentynki. Możesz przygotować tradycyjne kruche ciasteczka, ale jeśli masz więcej czasu, pokuś się o przyrządzenie oryginalnych ciastek Linzer w kształcie serc.

  1. W misce umieść zimne masło, mąkę, zmielone migdały, cukier puder, skórkę otartą z 1 cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, soli, a także żółtka.
  2. Zagnieć na kruche ciasto, a potem uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Włóż ją do lodówki na 60 minut lub do zamrażarki na 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką.
  4. Wycinaj ciastka foremką w kształcie serca - połowę ciastek całych, a połowę z dziurką na środku, przez którą będzie widać nadzienie.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Poukładaj na niej ciastka. Teraz dobrze jest schłodzić je ponownie, zanim zostaną upieczone. Umieść je w lodówce na 20-40 minut.
  6. Piecz ciasteczka na walentynki przez około 12 minut w 180 stopniach C, aż będą lekko zarumienione.
  7. Gdy ciastka wystygną, łącz je po dwa. Przekładaj dżemem malinowym. Wierzch ciasteczek na walentynki posyp cukrem pudrem.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na walentynki:
Kolacja dla dwojga - 40 przepisów
Przekąska na walentynki
Deser na walentynki - 22 przepisy

Reklama
Reklama
Reklama