Reklama

Pieczenie 15 min * 1 porcja – ok. 130 kcal

Reklama

Składniki na 30 porcji:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka tężejącej galaretki brzoskwiniowej
- cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj miękki tłuszcz, żółtka rozmieszane ze śmietaną i cukrem wanilinowym. Składniki posiekaj nożem, a gdy się połączą, szybko zagnieć jednolite ciasto.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, foremką wycinaj z niego gwiazdki (parzystą liczbę). W co drugim ciasteczku wytnij małym kieliszkiem kółka.

3. Gwiazdki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na rumiano w piekarniku o temp. 180 st. C, ostudź.

4. Całe gwiazdki posmaruj galaretką, przykryj gwiazdkami z dziurką, odstaw na godzinę. Ciasteczka posyp cukrem pudrem, otwory napełnij galaretką, zastudź.

Reklama

Świąteczne wypieki - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama