Ciasteczka francuskie z gruszką

Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 5 średniej wielkości gruszeek
- pół cytryny
- szklanka cukru
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- białko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić, pozostawiając na noc w lodówce lub na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gruszki umyć, obrać, każdą przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny (by nie ściemniały). W szerokim rondlu zagotować ok. 750 ml wody z cukrem, gożdzikami i cynamonem. Do syropu włożyć połówki gruszek, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, wyjąć, ostudzić. Z ciasta wyciąć szklanką 10 krążków, pażdy posmarować białkiem, położyć na nim połówkę gruszki. Ciastka piec ok. 25 minut w 210ºC, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
W miejsce wydrążonego z gruszki gniazda nasiennego można włożyć łyżeczkę konfitury lub marmolady.