Reklama
Składniki:

40 dag mąki 10 dag margaryny 15 dag cukru cukier puder szklana mleka 2 jajka sól 2 łyżeczki amoniaku, np. Appetita 16 g cukru wanilinowego

Reklama
Przygotowanie:

Ucieramy z cukrem margarynę, dodajemy jajka, odrobinę sól, cukier wanilinowy, rozpuszczony w ciepłym mleku Amoniak Appetita i mąkę. Wyrabiamy ciasto (jeśli wyrabiamy mikserem, stosujemy końcówki jak do ciasta proszkowego), a następnie na godzinkę zostawiamy w chłodnym miejscu - na oknie, w komórce lub w lodówkce. Schłodzone ciasto następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy z niego foremkami siasteczka. Układamy je na posmarowanej margaryną blasze, wstawiamy do piekarnika i w temperaturze ok. 200 stopni na ok. 20 minut -aż upieką się na jasnożółty kolor. Następnie odstawiamy je na ok. 12 godzin. Przed podaniem, można je polukrować i posypać posypką.

Reklama
Reklama
Reklama