Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Reklama

Masa:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka gorącej wody
  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie:

Zobacz przepis na deser biszkoptowy Charlotte!

  1. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż folią.
  2. Wokół jej obwodu ustaw skrócone, podłużne biszkopty.
  3. Dno wyłóż biszkoptami okrągłymi, posmaruj powidłami.
  4. Czekoladę rozpuść, wylej cienką warstwą na blachę, zastudź.
  5. Szpachelką ściągnij wiórki.
  6. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody.
  7. Żółtka ubij na parze z pudrem.
  8. Połącz z rozpuszczoną kawą, a potem z mascarpone.
  9. Kremówkę ubij, wymieszaj z masą serową.
  10. Połącz z żelatyną i startą czekoladą.
  11. Masę wyłóż na biszkopty, zastudź.
  12. Deser udekoruj wiórkami czekolady.
Reklama

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Stefanka z herbatników - przepis
Ciasto herbatnikowe bez pieczenia - przepis krok po kroku
Sernik jaglany na zimno - przepis

Reklama
Reklama
Reklama