Reklama
Składniki:

- duża czerstwa chałka
- 500 ml słodkiej śmietanki
- 125 ml mleka
- 4 jajka
- mały kieliszek winiaku
- 7 dag miękkiego masła
- 5 dag cukru
- 5 dag rodzynek
- kilka kropli olejku waniliowego

Reklama
Przygotowanie:

1. Formę żaroodporną wysmaruj częścią masła. Chałkę pokrój na kromki, każdą posmaruj z dwóch stron pozostałym masłem. Rodzynki zalej winiakiem, odstaw na 20 minut, aby spęczniały.

2. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ubijania dolej śmietankę i mleko. Dodaj kilka kropelek zapachu waniliowego.

3. Kromki chałki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp rodzynkami (można je zastąpić owocami suszonymi lub cząstkami jabłek oprószonymi cynamonem). Składniki w formie zalej masą jajeczno-śmietanową. Ewentualnie posyp startą skórką
pomarańczową.

Reklama

4. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 45 minut w temperaturze 175 st. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Reklama
Reklama
Reklama