Reklama
Składniki:

1/2 kg mąki,
5 dag drożdży,
2 jajka,
150 ml mleka,
100 ml jogurtu,
5 dag cukru,
1/4 kostki masła,
10 dag mrożonych jagód,
sól,
cukier puder do posypania,
tłuszcz do blachy.

Reklama
Przygotowanie:

Wymieszać drożdże z lekko podgrzanym mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić na kwadrans. Roztrzepać jajka z jogurtem i cukrem. Stopić masło. Wlać. Wsypać mąkę. Dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozmrożone owoce posypać mąką. Zagnieść ciasto. Ukształtować trzy wałki. Zapleść je jak warkocz. Blaszkę natłuścić. Przełożyć ciasto. Ułożyć na nim owoce. Odstawić na 10 minut. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama