Reklama
Składniki:

85 dag mieszanki mąk bezglutenowych,
10 g suszonych drożdży,
250 ml mleka,
20 dag cukru,
2 jajka,
10 dag masła,
1 żółtko,
szczypta soli,
2 łyżki maku.

Reklama
Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w mleku, dodać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Dodać resztę cukru, sól i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać masło i mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i zawinąć pod spód. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Reklama
Reklama
Reklama