Cape Brandy Pudding

Opublikowano: 13.08.2008, 10:18
Reklama
Składniki:
25 dag suszonych daktyli bez pestek,
1 łyżeczka sody,
400 ml gorącej wody,
11 dag masła + 1,5 dag (do syropu),
20 dag cukru + 25 dag,
2 jajka,
24 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
125 ml koniaku,
aromat waniliowy.
Reklama
Przygotowanie:
Daktyle posiekać i podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać sodę i zalać szklanką gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, cukier i jajka. Wsypać: Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsypać daktyle bez wody. Wymieszać. Dodać daktyle z wodą. Wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ssyrop: gotować 190ml wody z 1, 5 dag masła i 25 dag cukru na małym ogniu przez kwadrans. Zdjąć z ognia. Wlać koniak i kilka kropel aromatu waniliowego. Polać gorące ciasto.
Reklama
Reklama
Reklama