Cannoli Siciliani – rurki z ricottą. Sprawdź przepis
Cannoli Siciliani – rurki z ricottą to prawdziwie włoski przysmak. Zaproś słońce Italii do swojej kuchni!
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 5 dag masła
- 100 ml wytrawnego białego wina
Na nadzienie:
- 25 dag ricotty
- 3 łyżki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka soku cytrynowego
Na polewę:
- 10 dag czekolady deserowej,
- łyżka masła
Dodatkowo:
- białko jajka
- olej sojowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć ciasto i odstaw na 30 min. Rozwałkuj je na grubość 2 mm i wytnij szklanką kółka. Nawijaj je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie. Złączenia posmaruj białkiem i zlep.
2. Ciasto nawinięte na metalowe rurki smaż 3–4 min partiami w głębokim oleju, aż zrobią się rumiane, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Gotowe wyjmij, odsącz na papierowym ręczniku, zdejmij z rurek.
3. Czekoladę połam i rozpuść na parze z masłem. W polewie maczaj końcówki rurek i odkładaj do zastudzenia. Ricottę utrzyj ze śmietaną, cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Tuż przed podaniem nałóż szprycą cukierniczą krem serowy do rurek.