Reklama
Składniki:

- 30 dag przesianej mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- pół szklanki mleka
- 5 dag cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 1 żółtko
- słoik konfitur wiśniowych lub innych
- cukier puder do posypania wypieków

Reklama
Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka, cukier i olej, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia, ponownie wyrobić. Z wyrośniętego ciasta uformować małe kulki, zrobić otwór, włożyć do środka łyżeczkę konfitur, delikatnie zalepić, formując podłużne bułeczki. Ułożyć bułeczki na natłuszczonej blasze, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec 30–40 minut, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama