Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2–3 kwaskowe jabłka, np. szare renety, antonówki
- cynamon
-1 żółtko
-1 białko
- gruby cukier kryształ

Reklama
Przygotowanie:

1. Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier, sól i jajko, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.

2. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazdka nasienne.

3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, szklanką wycinaj z niego krążki. Na każdym połóż kawałek jabłka, posyp cynamonem. Krążek złóż na pół, brzegi posmaruj białkiem, zlep.

Reklama

4. Ciastka posmaruj żółtkiem, posyp cukrem. Piecz ok. 25 min w 200 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama