Reklama
Składniki:

- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 800 ml mleka
- 10 dag cukru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 20 dag masła
- po pół opakowania budyniu śmietankowego i czekoladowego
- gotowy lukier

Reklama
Przygotowanie:

1. Drożdże, łyżkę cukru i 5 dag mąki rozmieszaj w 200 ml ciepłego mleka, odstaw.

2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do reszty mąki razem z wyrośniętym rozczynem i solą. Odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść, dodaj do ciasta i dokładnie wyrób.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Szklanką wycinaj z niego krążki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw.

Reklama

4. Budyń śmietankowy ugotuj na połowie pozostałego mleka. Czekoladowy przygotuj na reszcie mleka. Po łyżce budyniu kładź na bułeczkach, posyp cukrem. Piecz ok. 25 min w 190 st. C. Udekoruj lukrem.

Reklama
Reklama
Reklama