Budyń szpinakowy

Opublikowano: 12.03.2008, 17:30
Reklama
Składniki:
50 dkg szpinaku,
8 dkg bułki pszennej,
mleko,
4 dkg masła lub margaryny,
4 żółtka,
sól,
czosnek,
5 białek,
2 dkg masła do formy,
4 dkg masła do polania,
bułka tarta
Reklama
Przygotowanie:
Szpinak wrzucić do wrzącej wody. Gotować do momentu, kiedy bardzo mocno zmięknie. Odcedzić. Odcisnąć łyżką. Nastawić wodę na budyń. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć wraz ze szpinakiem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku. Do masy dodać zmielony z bułką szpinak, dodać soli i czosnku do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę i wymieszać ją z masą budyniową. Całość włożyć do formy, którą trzeba zamknąć. Gotować na parze przez 14 minut. Gotowy przysmak polać masłem roztopionym z bułką tartą.
Reklama
Reklama
Reklama