Budyń ryżowo-jabłkowy

Opublikowano: 12.03.2008, 19:07
Reklama
Składniki:
3 - 4 szklanki ryżu ugotowanego do miękkości w mleku
3 szklanki mleka,
szczypta soli,
3 dag masła,
2 jaja,
0,5 szklanki cukru,
4 duże winne jabłka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
10 dag rodzynek,
masło i tarta bułka.
Reklama
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Ma powstać pulchna masa. Wsypać cukier waniliowy. Dodać: rodzynki, ryż i jabłka pokrojone na cienkie plasterki. Ubić sztywną masę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę budyniową, wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wlać do niej masę, przykryć. Następnie wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 - 2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12 - 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać ze słodką śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama