Reklama
Składniki:

25 dkg marchwi,
20 dkg selera lub pietruszki,
4 dkg masła,
5 jaj,
5 dkg bułki tartej,
sól,
cukier,
zielona pietruszka,
masło i bułka tarta do formy.

Reklama
Przygotowanie:

Pokroić marchew w ćwierćkrążki. Ugotować pod przykryciem z małą ilością wody. Dodać masło, sól i cukier do smaku. Wywar odparować. Selery ugotować w małej ilości wody, odcedzić i przetrzeć. Rozetrzeć resztę masła, dodając po jednym żółtku i przecieru z selerów. Masę wymieszać z wywarem z marchwi. Dodać posiekaną pietrzuszkę. Doprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą, posypując bułką tartą. Formę wysmarować tłuszczem. Wlać do niej całą masę. Zamknąć formę. Gotować na parze przez 45 minut.

Reklama
Reklama
Reklama