budyń makowy
budyń makowy
Opublikowano: 12.03.2008, 18:05
Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
14 dkg maku,
12 dkg cukru,
4 dkg skórki pomarańczowej,
4 białka (piana),
skórka cytrynowa,
1 łyżeczka tartej bułki,
4 żółtka,
1 dkg masła i mąka do formy
Reklama
Przygotowanie:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić. Kiedy napęcznieje, zemleć go kilka razy przez gęste sito. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mak, skórkę pomarańczową i cytrynową. Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Gotowy budyń przed podaniem polać sosem waniliowym.
Reklama
Reklama
Reklama