Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1/2 czerstwej bułki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów,
  • 4 - 6 jaj,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy
Reklama
Przygotowanie:
  1. Bułkę namoczyć w mleku. Potem odcedzić i rozetrzeć.
  2. Rodzynki opłukać. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski.
  3. Masło utrzeć i, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku, roztartą bułkę, cukier. Potem dodać: migdały, orzechy i rodzynki.
  4. Ubić na sztywno masę z białek i całość wymieszać.
  5. Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 45 minut.
Reklama
Reklama
Reklama