Budyń bakaliowy: przepis na zdrową przekąskę
Budyń bakaliowy to świetna alternatywa dla budyniu w proszku.
Opublikowano: 12.03.2008, 19:52
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/2 czerstwej bułki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki migdałów,
- 4 - 6 jaj,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy
Reklama
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w mleku. Potem odcedzić i rozetrzeć.
- Rodzynki opłukać. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski.
- Masło utrzeć i, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku, roztartą bułkę, cukier. Potem dodać: migdały, orzechy i rodzynki.
- Ubić na sztywno masę z białek i całość wymieszać.
- Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 45 minut.
Reklama
Reklama
Reklama