Reklama
Składniki:

- 12 śliwek węgierek
- 1/8 l mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 80 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 10 dag stopionego przestudzonego masła

Reklama
Przygotowanie:

1. Drożdże wkrusz do mleka, rozmieszaj z 2 łyżkami cukru i mąki, odstaw. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki, wlej rozczyn, dodaj miękkie masło. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Wyrośnięte ciasto podziel na 24 porcje, każdą owiń pół śliwki, uformuj kulkę, zanurz w stopionym maśle. Układaj w formie. Odstaw na 30 min. Później piecz 30 min w temp. 180 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama