Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg brzoskwiń,
  • 1 kg cukru,
  • 2 centymetry korzenia imbiru,
  • 2 limonki.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Z umytych brzoskwiń usunąć pestki i pokroić na kawałki. Nagrzać piekarnik do 130 st. C. Kawałki brzoskwiń ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać przez 40 minut.
  2. Wyjąć owoce i zmiksować.
  3. Obrany imbir posiekać bardzo drobno. Usmażyć na patelni z dwoma łyżkami cukru i łyżką wody.
  4. Do naczynia przełożyć przecier brzoskwiniowy i resztę cukru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
  5. Odparować marmoladę. Wyparzyć słoiki. Przełożyć marmoladę.
  6. Do każdego słoika włożyć kilka plastrów limonki.
Reklama
Reklama
Reklama