Brzoskwiniowa marmolada: przepis na słodkie cudo!
Brzoskwiniowa marmolada to niezastąpiony dodatek do deserów i ciast. Smakuje rewelacyjnie także na kanapkach!
Opublikowano: 16.03.2008, 19:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń,
- 1 kg cukru,
- 2 centymetry korzenia imbiru,
- 2 limonki.
Reklama
Przygotowanie:
- Z umytych brzoskwiń usunąć pestki i pokroić na kawałki. Nagrzać piekarnik do 130 st. C. Kawałki brzoskwiń ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać przez 40 minut.
- Wyjąć owoce i zmiksować.
- Obrany imbir posiekać bardzo drobno. Usmażyć na patelni z dwoma łyżkami cukru i łyżką wody.
- Do naczynia przełożyć przecier brzoskwiniowy i resztę cukru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
- Odparować marmoladę. Wyparzyć słoiki. Przełożyć marmoladę.
- Do każdego słoika włożyć kilka plastrów limonki.
Reklama
Reklama
Reklama