Reklama
Składniki:

- mrożone ciasto francuskie
- 10 brzoskwiń (mogą być z puszki)
- po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 jajka
- cukier wanilinowy lub laska wanilii

Reklama
Przygotowanie:

1. Cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać, dodać ubite jajka oraz żółtka i jeszcze raz wymieszać.

2. Mleko zagotować z laską wanilii lub cukrem wanilinowym, do wrzącego wlewać przygotowaną masę, mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje, przestudzić.

3. Brzoskwinie umyć, obrać, przeciąć na pół, wyjąć pestkę.

4. Lekko rozmrożone ciasto przekroić, połowę ułożyć na natłuszczonej blasze, w odstępach nałożyć po łyżce kremu, na nim połówki brzoskwiń, przykryć drugą połową ciasta, docisnąć nożem ciasto między brzoskwiniami (można je naciąć, aby upieczone łatwiej było rozdzielać).

Reklama

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C, piec ok. 30 min.

Reklama
Reklama
Reklama