Reklama
Składniki:

- 30 dag pszennej mąki
- 20 dag masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Do ozdoby:
- 25 dag wiórków kokosowych
- 350 ml śmietanki
- 3 łyżki cukru
- puszka brzoskwiń
- pół tabliczki czekolady

Reklama
Przygotowanie:

Na ciasto masło posiekać z mąką pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodać żółtka, śmietanę, wyrobić ciasto, owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na jeden duży, prostokątny placek, wyłożyć formę, piec 30-40 minut w 200ºC, przestudzić. Kokosowe wiówki gotować ze śmietanką i cukrem na wolnym ogniu 5 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieją. Masę rozsmarować na cieście, brzoskwinie osączyć z zalewy, połówki ułożyć na masie. Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić, polać brzoskwinie, ciasto wstawić do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama