Składniki:
- 3 jajka
- po pół szklanki mąki i cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 l kremówki
- 1 masa śmietanowa do tortów o smaku malinowym
- 0,5 l lodów
- 20 dag borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać na dużą płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st. C 10–15 min, ciepłe ciasto zdjąć z papieru i zwinąć w wilgotną ściereczkę.
2. Z kremówki i masy śmietanowej przygotować krem, posmarować rozwinięte ciasto i zwinąć ponownie, odstawić na pół godziny do lodówki, schłodzoną roladę pokroić w plasterki.
3. Litrową miskę wyłożyć folią aluminiową, ścianki i dno obłożyć plastrami rolady, wypełnić lodami z borówkami, przykryć folią i wstawić na godzinę do zamrażarki.